Muziek in het Basisonderwijs

Muziek in het Basisonderwijs

Cultuurkust wil alle kinderen in onze regio de mogelijkheid bieden om muziek te maken. Daarom komen we met onze muziekdocenten en instrumenten naar de scholen toe. Muzieklessen hebben een positieve invloed op de algehele ontwikkeling van kinderen. Het stimuleert het vermogen tot samenwerken, doorzettingsvermogen en het draagt bij aan de sociale en emotionele ontwikkeling van het kind en de sociale cohesie binnen een groep.
Leerorkest

Tijdens het leerorkest maken leerlingen kennis met drie verschillende instrumenten en ervaren hoe het is om samen muziek te maken. Na een korte introductie kiezen zij 1 instrument waarop zij de rest van het project les zullen krijgen van een van onze professionele muziekdocenten.

Naast het technisch leren spelen van een instrument komt bij samen muziek maken zo veel meer kijken! Zoals, samenwerken, luisteren naar elkaar, letten op de dirigent. Samen muziek maken verbindt! In 10 weken tijd leren kinderen een aantal liedjes spelen en geven tot slot een echt concert voor familie en vrienden. Dit concert vindt in de school plaats of op een mooie locatie in de omgeving.

Scholen zijn vrij om zelf aan te geven welk leerorkest hun voorkeur heeft. Als er bijvoorbeeld wordt gekozen voor een blaasleerorkest, wordt er contact gezocht met de muziekvereniging uit de buurt. Leerlingen maken op deze manier contact met de vereniging, zien en horen nog meer instrumenten en ervaren hoe het is om samen te spelen met een echt orkest. Op deze manier zorgen we dat leerlingen enthousiast worden om ook na het leerorkest door te blijven gaan met het maken van muziek. Voor het popleerorkest werken we samen met de popschool uit Harderwijk.

Meer Muziek in de Klas Noordwest Veluwe

Stichting Méér Muziek in de Klas heeft als doel structureel muziekonderwijs voor alle basisschoolkinderen in Nederland.
Cultuurkust is aanjager van Meer Muziek in de Klas in de regio Noordwest Veluwe en brengt mensen uit de gemeenten Elburg, Nunspeet, Elspeet, Harderwijk, Ermelo, en Putten samen om mee te denken over passend muziekonderwijs voor elk kind op de NW-Veluwe.
Deelnemers zijn mensen uit het onderwijs, muziekverenigingen, cultuuraanbieders, gemeenten, conservatoria en pabo’s.

Blijf op de hoogte van ons aanbod

Schrijf je in voor de nieuwsbrief