Sandy Raaijmakers – van den Brink

Over Sandy Raaijmakers

Sandy Raaijmakers volgde in de jaren ’90 de vooropleiding aan de Dansacademie in Tilburg, richting Toneeldans Jazz. Aansluitend studeerde zij in Tilburg 1,5 jaar aan de opleiding tot Docent Dansexpressie/Folklore. Ze maakte de overstap naar de zorg en behaalde in een algemeen ziekenhuis haar diploma tot verpleegkundige. In 2017 kwamen haar liefde voor dans en haar ervaring in de zorg samen toen zij bij Care to Dance een workshop Dansen met Parkinson volgde. In 2020 behaalde zij haar diploma tot Docent Dansexpressie bij Strooom in Amsterdam. Sinds 2019 geeft Sandy, samen met Margriet Middel, Dansen met Parkinson bij Cultuurkust.

Hoe ziet een les bij jou eruit?

“Ik geef binnen Cultuurkust les aan mensen met de ziekte van Parkinson. We starten de les altijd met een warming-up, zittend in de kring op de stoel. Ik probeer mijn les zoveel mogelijk vanuit een thema op te bouwen. Mijn inspiratiebron kan een schilderij zijn, een gedicht, iets uit de natuur, etc. De les is tevens opgebouwd volgens de methode van Dance for PD uit New York, waarbij de lesaspecten alle delen van het lichaam aanspreken. Maar alles binnen de mogelijkheden van de dansers. Alles is ook goed en niets is fout. Halverwege de les gaan we oefeningen achter de stoel doen en daarna los door de ruimte. Maar mocht dat voor een danser niet mogelijk zijn dan kan alles ook op de stoel meegedaan worden. De les eindigt altijd weer in de kring.”

 

Wat hoop je cursisten mee te geven?

“Ik hoop een open en ongedwongen sfeer neer te zetten wat maakt dat de dansers zich op hun gemak voelen en mogen zijn wie ze zijn. Dat ze plezier ervaren in dansen en even ‘weg’ zijn van eventueel lichamelijk ongemak.”

 

Wat vind je leuk aan lesgeven?

“Ik vind de interactie met de dansers heel leuk, het is toch een wisselwerking tussen dansers en docent. Er worden regelmatig wat grapjes tussendoor gemaakt. Tevens vind ik het fijn om te zien dat de dansers plezier in het dansen zelf én in het dansen met elkaar hebben en zich ook bloot durven te geven, dansen kan namelijk heel kwetsbaar zijn.”

Blijf op de hoogte van ons aanbod

Schrijf je in voor de nieuwsbrief