Riët Stegehuis

Over Riët Stegehuis

Riët Stegehuis is in 1964 geboren in Enschede. In 1988 studeerde zij als Illustrator af aan de AKI, waarna zij voor diverse opdrachtgevers illustraties, portretten en muurschilderingen heeft gemaakt. In 2008 is Riët als docent Beeldende Kunst & Vormgeving afgestudeerd aan ArtEZ, Zwolle. Sindsdien geeft zij les aan diverse leeftijden; van CMK projecten in het primair onderwijs en verschillende leeftijden in het VO, tot volwassen groepen bij Cultuurkust. Ook geeft ze cursussen in haar eigen atelier en begeleidt ze een schildergroep in Dalfsen. Dit combineert zij met museumlessen en rondleidingen bij Museum de Fundatie in Zwolle en Heino en bij het Vrouwenhuis in Zwolle. Voor het maken van vrij werk is ook nog tijd: van schilderijen in olieverf, portretten van mens en dier, acryl en aquarel tot het maken van prentenboeken, met teksten, naar eigen idee.

Hoe ziet een les bij jou eruit?

“Inspireren, met foto’s, werk van kunstenaars en door op vraag dingen voor te doen, bijvoorbeeld technieken. Linken leggen met de kunstgeschiedenis. Ik werk graag met thema’s: seizoenen, natuur of een stroming in de beeldende kunst. De vraag van de cursist is belangrijk voor mij: wat wil iemand leren? Portret, stilleven, landschap? Oefenen in een techniek? Ik vind zelf veel verschillende dingen leuk, dus ik kan alle kanten op. Bij elkaar kijken om van elkaar te leren en ervaringen uit te wisselen. Nabespreken en feedback geven. Zelfvertrouwen geven, mogelijkheden tonen, moed inspreken als dat nodig is, je werk leren corrigeren. En het belangrijkste: leren kijken, daar begint alles mee!”

 

Wat hoop je cursisten mee te geven?

“Dat er heel veel mogelijk is op beeldend gebied, dat je meer kunt dan je denkt en dat mislukken eigenlijk niet kan. Gelukkig toeval bestaat, en je kunt heel veel corrigeren. Durf! Geniet!”

 

Wat vind je leuk aan lesgeven?

“Mijn passie voor het tekenen en schilderen delen, mensen laten ontdekken wat ze allemaal kunnen en ze te inspireren met ideeën, tips en kunstenaars uit de kunstgeschiedenis. Heel belangrijk: mensen leren kijken tijdens de cursussen. Ze verder helpen, over een drempel. Mensen wijzen op hoe ze bezig zijn, wat goed gaat. Als je hoort dat de tijd snel om ging en ze er energie en een andere kijk van hebben gekregen. Het sociale aspect en de gezelligheid tellen ook hard mee.”

 

Blijf op de hoogte van ons aanbod

Schrijf je in voor de nieuwsbrief