Joanne Zwart

Over Joanne Zwart

Na haar opleiding tot productvormgever aan de HKU is Joanne Zwart in 2004 vanuit haar atelier kleinschalige series sieraden van textiel, keramiek en hout gaan maken en verkopen. Ze vond dit een wat eenzaam bestaan en besloot de deeltijd docentenopleiding aan de HKU te volgen waar zij in 2007 voor afstudeerde. Nog tijdens deze studie werd Joanne benaderd om in Nepal te gaan werken aan een collectie sieraden en tassen voor de wereldwinkel. Het bleek een levensveranderende ervaring, met name door de maatschappelijke kant van het werk.

Sindsdien heeft haar werk altijd een maatschappelijk randje: van evenement tot het ontwerpen van knuffels voor haar eigen fair trade label. Joanne werkt graag met doelgroepen voor wie het niet vanzelfsprekend is dat ze met kunst bezig kunnen zijn. Voor Cultuurkust verzorgt ze de cursus Atelier UNIEK 18+.

Wat hoop je cursisten mee te geven?

“Eigenlijk leren de cursisten mij meer dan dat ik hen leer. Het gaat mij dus niet zozeer om het lesgeven, maar meer om de ontmoeting. De cursisten van de KOM cursus zijn heel authentiek, ik leer daar heel veel van en het inspireert mij!”

Wat vind je leuk aan lesgeven?

“Als ik toch iets moet noemen, dan hoop ik stiekem net dat duwtje te geven of dat kleine beetje inspiratie of durf om iets nieuws uit te proberen. Als er dan iets verrassends ontstaat dan is dat vaak een klein feestje, voor zowel de cursist als voor mij.”

Blijf op de hoogte van ons aanbod

Schrijf je in voor de nieuwsbrief