Robean Visschers

Over Robean Visschers

Robean Visschers wist op zijn 15e één ding: hij had geen flauw idee had wat hij moest worden. Zijn moeder volgde op dat moment een cursus edelsmeden in Zwolle en spoorde hem aan om te gaan edelsmeden. Het bleek een schot in de roos. De vakschool volgde en Robean studeerde af als goudsmid en zilversmid. Hij mocht een jaar les volgen op Alchimia, een kunstacademie voor edelsmeden in Florence (Italië), en leerde een eigen stijl ontwikkelen. Om het vak echt te leren heeft hij daarna 11 jaar in loondienst gewerkt waarna hij zelfstandig verder ging. Hij melde zich aan voor het Nederlands Gilde van Goudsmeden en werd door de ballotage commissie benoemd tot Meestergoudsmid.

Robean werd gevraagd om een workshop te geven op zijn oude school in Florence en ontdekte dat hij het leuk vindt om les te geven. Dat doet hij inmiddels in Florence, Den Bosch en in Harderwijk.

Hoe ziet een les bij jou eruit?

“We gaan smeden natuurlijk! Als je echt voor de eerste keer achter een werkbank zit moeten we eerst een paar basisvaardigheden leren. Dit doen we door middel van het maken van een simpele ring. Vanaf daar gaan we dan sieraden maken die jij zelf graag zou willen maken of dragen. Stap voor stap gaan we aan de slag en leer ik je het vak. Ben je al meer ervaren? Mooi! Dan gaan we verder op het niveau waar je bent en wandelen we verder op het pad in Goudsmidsland.”

Wat hoop je cursisten mee te geven?

“Liefde voor het ambacht en uiteraard de sieraden die je zelf gaat maken en daarna trots gaat dragen of gedragen gaan worden door wie dan ook.”

Wat vind je leuk aan lesgeven?

“De resultaten die we samen gaan bereiken!”

robean.nl

Blijf op de hoogte van ons aanbod

Schrijf je in voor de nieuwsbrief