Marjan Lammens – de Caluwé

Over Marjan Lammens-de Caluwé

Marjan Lammens-de Caluwé (1951) volgde, in deeltijd, cursussen creatief schrijven en proza aan de Schrijversvakschool Amsterdam. Ze was managementassistent, ze is schrijver en lezer. Marjan viel in de prijzen met haar korte verhalen en debuteerde in 2014 met een roman ‘Van porselein’. Aan de HOVO-Utrecht volgde zij o.a. ‘Een filosofische reis door de moderne literatuur’, ‘Inleiding in de literatuurwetenschap’ en ‘Reve in context’. Ze is 14 jaar actief lid van een filosofisch collectief, 30 jaar van een literatuurclub en werkte ruim 3 jaar vrijwillig als klasse-assistent Inburgering bij Vluchtelingenwerk. Haar tweede boek ‘Een moeras als universum’ verscheen in december 2022.

Hoe ziet een les bij jou eruit?

“In eerste instantie volg ik voor mezelf een strakke lijn om in die 2 uren zoveel mogelijk te kunnen bieden, maar ik geef de cursisten ook alle vrijheid om in te breken. In een literatuurclub als de onze, gaan die uren namelijk pas écht bloeien en boeien door de interactie. Ik waak ervoor dat discussies niet uit de hand lopen en dat iedereen zijn zegje kan doen.”

 

Wat hoop je cursisten mee te geven?

“Diepgang. Plezier in het lezen. Plezier in de kunst. Plezier in het vinden van de extra lagen in een literair werk. Ontdekken hoe bepalend het is vanuit welk perspectief je naar iets kijkt.”

 

Wat vind je leuk aan lesgeven?

“Het mooiste van het lesgeven is je eigen enthousiasme en kennis met anderen delen. Mooi dat je de cursisten zaken toont die ze zonder jouw les nooit hadden ontdekt. Lesgeven verrijkt. Let wel: over en weer!”

Blijf op de hoogte van ons aanbod

Schrijf je in voor de nieuwsbrief