Truike van Deutekom

Over Truike van Deutekom

“Ik ben Truike van Deutekom, samen met mijn 2 lieve kinderen en knappe vriend woon ik in Harderwijk. Mijn roots liggen in Brabant, waar ik ben geboren bij twee lieve ouders. Zij hebben hergebruiken en repareren met de paplepel bij mij naar binnen gegoten. Was er iets stuk? Dan werd het gemaakt. Was het niet meer te maken? Dan werden de onderdelen die nog geschikt waren eruit gehaald. Er werd weinig weggegooid. Mijn ouders leidden al een duurzaam leven lang voordat we ons bewust werden dat dit noodzakelijk was voor onze planeet.”

 

“Duurzaamheid staat bij mij hoog in het vaandel. Daarom gebruik ik tijdens de cursussen voornamelijk tweedehands spulletjes. Bijvoorbeeld van een interieurwinkel die ermee stopt, of van een tafellaken dat niet meer gebruikt wordt. Ik struin voor jou tweedehandswinkels en marktjes af om stof en naaigerij een tweede leven te kunnen geven. En natuurlijk wordt alles gewassen en gestreken voordat we het gebruiken!”

 

“Ik heb mijn hele leven al genaaid, het begon ooit met Barbie shirtjes, later werden het mijn eigen broeken, want Levi’s (die waren toen hip) kon ik niet betalen en confectiematen pasten mij niet, mijn stelten waren te lang. Ergens rond 2009/2010 ben ik in mijn vrije tijd begonnen met de modevakopleiding. Vooral omdat ik de modebladen niet altijd leuk vond en wilde maken wat ik zelf wilde maken. En de kennis die ik in al die jaren opgedaan heb, wil ik graag aan anderen overdragen tijdens mijn cursussen.”

 

Wat hoop je cursisten mee te geven?

“Uiteraard basiskennis over het werken met stof en het naaien met een naaimachine. Maar misschien nog wel meer dat ze plezier beleven aan het creëren van nieuwe dingen. En daarnaast hoop ik dat ze door de lessen inzien dat je heel veel (kapotte) dingen zelf kunt maken. Gewoon doen is vaak de belangrijkste eerste stap. Zolang je wat handige basisvaardigheden bezit, kom je echt heel ver.”

Wat vind je leuk aan lesgeven?

“Ik vind het heerlijk om mijn kennis door te geven en geniet wanneer een leerling zelf een project bedenkt, met vallen en opstaan een eindresultaat creëert en daar dan oprecht (en terecht) trots op is. Ik vind het mooi om te zien dat er zowel volwassenen als kinderen binnen komen zonder enige kennis en trots naar buiten lopen met nieuwe vaardigheden waar ze hun leven lang profijt van hebt.”

Welke anekdote uit één van je lessen blijft je altijd bij?

Tijdens het modeatelier (8+) houdt een leerling een uitgeknipt patroondeel in de lucht: “Is dit het voorpand?” Ik: “Nee dat is de mouw”. Ze kijkt moeilijk. “Het is een raglan mouw, die zien er anders uit”, zeg ik. Andere leerling: “Zelfs de naailes lijkt op een Ikea kast…”

stikwerk.com

Blijf op de hoogte van ons aanbod

Schrijf je in voor de nieuwsbrief