Janine van der Hulst

Janine van der Hulst schreef al toen ze op de lagere school zat. Als puber kreeg ze een dagboekje van haar tante en begon ze met het dagelijks opschrijven van wat ze zoal beleefde. Toen ze moeder werd, kwam het schrijven op een lager pitje, “maar ik heb wel altijd gedichten geschreven en een dagboek bijgehouden”. 

Op haar 38e kroop het bloed waar het niet gaan kon en reageerde ze op een oproep in de lokale krant: er werd een cursus Creatief Schrijven georganiseerd. Na de publicatie van haar historische vissersromans Lieve hart! en Gevangen Wind en het volgen van meerdere cursussen, workshops en masterclasses, meldde ze zich aan bij Dactylus, academie voor schrijfdocenten, waar ze dit seizoen afstudeerde. Bij Cultuurkust geeft ze vanaf 8 maart de korte cursus Creatief Schrijven.

Waar haal je je inspiratie vandaan? 
Goede vraag, haha. Inspiratie ligt overal, als je maar goed kijkt. Ik observeer heel veel, zet me in de hoek van een restaurant en ik vind het al interessant om het gedrag van mensen te observeren. Inspiratie kan ook zomaar binnenvallen en daarom heb ik altijd een notitieboekje en de notitie-app van mijn telefoon bij me. Schrijvers die me inspireren zijn Marieke Lucas Rijneveld, zowel de gedichten als romans. Met name de stijl boeit me. Renate Dorrestein, die met een vleug humor en filmisch schreef, inspireert me ook. Delia Owens van Daar waar de rivierkreeften zingen schrijft ook heel beeldend. Dat vind ik belangrijk in literatuur, een beeldende en consistente schrijfstijl. Op die manier word je meteen het verhaal ingetrokken.

Wanneer is je cursus geslaagd? 
Een goede sfeer in de groep vind ik heel belangrijk. Door het schrijven leer je elkaar goed kennen, een groep kan heel hecht worden. Je stelt je open door het schrijven. Daar moet de veiligheid voor zijn en saamhorigheid. Daardoor ontstaat ook ruimte om open en eerlijk feedback te geven en te ontvangen, zodat cursisten groeien in hun schrijfwerk.

Hoe ziet een les eruit bij jou? 
Ik leer cursisten technieken om inspiratie op te doen. Aan de hand van voorbeeldteksten van andere dichters en schrijvers, leg ik uit waar cursisten op moeten letten. Vervolgens gaan we daarmee schrijfoefeningen maken. In de les wordt veel geschreven en ze krijgen een schrijfopdracht mee naar huis die we in de volgende les bespreken. Een belangrijk onderdeel is het bespreken van het geschreven werk, want zo leren de cursisten hoe ze feedback geven en ontvangen en krijgen ze inzicht waarom ze zo schrijven. Daarmee halen ze het beste uit zichzelf naar boven en schrijven ze de tekst zo goed mogelijk.

janinevanderhulst.com

Blijf op de hoogte van ons aanbod

Schrijf je in voor de nieuwsbrief